Byggtalang intervju 2017

Under sommaren 2017 hade Byggtalang sina två första praktikanter, Caroline Damm och Stefan Marusic. Caroline och Stefan går årskurs 3 och läser civilingenjörsprogrammet väg- och vattenbyggnad. Vi här på Byggadministration har gjort en intervju med dem som en liten avrundning på denna sommar.

 

  1. Vad hade ni för förväntningar inför praktiken?

Caroline: Jag hade fått en väldigt bra bild av Byggadministration som företag men hade inte helt förstått vad de faktiskt gjorde. Därför var mina förväntningar främst att få lära mig mer om verksamheten och få en bättre bild av vad en projektledare kan ha för arbetsuppgifter. Jag hoppades kunna få en djupare förståelse och nya kunskaper som jag kan använda mig utav när jag ska tillbaka till skolan efter sommaren.

Stefan: När jag först blev antagen var min förväntning att verkligen få ta del av hela byggprocessen, från planering till produktion. Detta gjorde att Byggtalang stack ut jämfört med andra praktikmöjligheter, där man oftast bara får se en liten del av byggprocessen.

 

  1. Uppfylldes dessa förväntningar?

Caroline: Absolut! Jag känner att jag lärt mig otroligt mycket. De arbetsuppgifter jag har fått har känts meningsfulla tack vare att jag fått göra saker i aktuella projekt.  Jag är glad över att jag fått en kombination av tid på kontoret och ute på projekt. Att komma ut och göra platsbesök och delta i möten gör att man får en bättre helhetsbild av det man jobbar med på kontoret.

Stefan: Dessa förväntningar uppfylldes med bravur! På HOAB fick jag i det initiala skedet av ett projekt testa på att kalkylera och kostnadsutvärdera inkommande anbud, men också följa med erfarna medarbetare på olika typer av möten som hålls under självaste projektet. På Wästbygg fick jag se produktionen på plats och lära mig mer om fundamenten kring arbetsledning. Jag fick verkligen se det mesta av byggprocessens samtliga delar!

 

  1. Vad tar ni med er från er tid här på HOAB?

Caroline: Jag tar med mig allt jag lärt mig om byggprocessen och projektledarens roll. Många frågetecken jag haft om saker jag lärt mig i skolan har retts ut på ett sätt som jag inte tror skulle varit möjligt utan en praktik. Alla intryck härifrån är omöjliga att ersätta med föreläsningar i skolan. Sist men inte minst tar jag med mig den gemytliga stämning och det vänliga mottagande jag fått från samtliga medarbetare på HOAB.

Stefan: Från HOAB kommer jag ta med mig mycket från deras arbetskultur som t.ex. noggrannheten, ögat för detaljer och ambitionen av att utvecklas hela tiden. HOAB har också en väldigt utvecklande miljö och en utmärkt infrastruktur för att ta emot praktikanter. Sällan finns det ”lite” att göra och man blir väl omhändertagen av de prestigelösa och trevliga kollegorna.

 

  1. Skulle ni rekommendera Byggtalang till andra studenter?

Caroline: Ja! Byggtalang har gett mig fantastiska erfarenheter och kunskaper inför arbetslivet. Det bästa med byggtalang är att man får möjlighet att se två helt olika delar av byggbranschen och därmed får ut ännu mer av programmet än vad man hade fått från bara ett företag. Alla borde söka byggtalang, det underlättar resten av studietiden och inte minst känns det bra att ha lite i bagaget när man sedan ska ta examen och börja jobba.

Stefan: Jag skulle definitivt rekommendera byggtalang till fler studenter, det finns inget utbildningsprogram som erbjuder denna breda insikt i hela byggprocessen som byggtalang gör. Det är en unik möjlighet där man får träffa på alla parter och lära sig själv mer om vad man verkligen vill göra när man kommer ut i arbetslivet.

 

Några övriga kommentarer?

Caroline: Jag är oerhört tacksam för det varma mottagande jag fått av HOAB. All tid ni har lagt ner på att lära mig saker och svara på alla mina frågor är ovärderligt. Jag ser redan fram emot nästa sommar! TACK

 

 

Vi på Byggadministration vill ge ett stort tack till Caroline och Stefan för deras tid här hos oss. Vi ser fram emot nästa sommar då de kommer fortsätta inom Byggtalang.